Kategorie:

Jak zrobić syrop z sosny?

Avatar
Opublikowane przez Stanisław

Zobacz jak łatwo można zrobić syrop z sosny całkowicie bez gotowania. Przekonaj się o jego właściwościach i z jakich dokładnie części sosny można go zrobić. Podajemy przepis na  syrop z młodych pędów i szyszek sosny.

Jak zbierać sosnę na syrop?

Na syrop nadają się wszystkie odmiany sosny, ale warto mieć na uwadze, że jedna z nich, kosodrzewina, podlega ochronie, więc lepiej jej unikać. Na zbiór wybieramy się wiosną, kiedy tylko pędy rozpoczną wzrost. Idealny czas to koniec kwietnia i początek maja. 

Pędów nie trzeba odcinać, nie są jeszcze twarde jak reszta drzewa i można je zebrać ręką. Ekologiczną alternatywę wobec pędów stanowią szyszki sosny (koniecznie jeszcze zielone), których zbiór w żaden sposób nie uszkadza drzewa. Do zbierania przydadzą się grube rękawiczki, zabezpieczające zarówno przed ukłuciami jak i żywicą. Żywica jest w stanie trwale zabrudzić ubranie, lepiej więc ubrać się w strój roboczy.

Przepis na syrop z pędów sosny

Potrzebne będą:

  • około 1 kg świeżych pędów sosny
  • około 1 kg cukru
  • duży słój lub kilka mniejszych słojów

Następnie:

  1. Przejrzyj pędy – sprawdź czy nie ma na nich insektów.
  2. Pokrój pędy na 2-3 części.
  3. Układaj kolejne warstwy w słoju – jedna warstwa pędów (około 3cm) i jedna cukru (kilka łyżek stołowych, do całkowitego przykrycia pędów), aż do wyczerpania surowca.
  4. Odstaw nieszczelnie zakręcony słój w ciepłe miejsce na 2- 4 tygodnie. W tym czasie co jakiś czas potrząsaj słojem i sprawdzaj, czy wszystkie pędy są przykryte syropem. W razie gdyby nie były, dosyp cukru.
  5. Po tym czasie odcedź pędy i przelej syrop do wyparzonych słoików lub butelek.

Uwaga! W taki sam sposób robi się syrop z szyszek sosny. Wystarczy przed włożeniem do słoika przeciąć je na pół. Syrop z sosny przechowuje się w zacienionym, zimnym miejscu, np. w lodówce. Jeszcze na etapie ekstrakcji do syropu można dodać nieco spirytusu, co poprawi jego trwałość, zwiększy walory smakowe i wyciągnie z sosny jeszcze więcej cennych składników. 

Syrop z sosny – właściwości 

Syrop z młodych pędów sosny zawiera całe mnóstwo odżywczych, cennych zdrowotnie substancji. To nie może dziwić – w końcu to najzdrowsza, mająca szybko rosnąć część drzewa. Zastosowanie syropu to:

  • wspomaganie leczenia kaszlu, chrypki, ułatwia oddychanie
  • pomoc w przeziębieniach, ogólne wzmocnienie odporności

Takie właściwości sosny są możliwe dzięki temu, że zawiera sporo olejków eterycznych (odpowiedzialnych m.in. za charakterystyczny zapach sosny), witaminy C i garbników. Syrop z sosny jest generalnie bezpieczny, za wyjątkiem podania go osobom uczulonym na sosnę. Zaleca się przyjmowanie syropu w momentach osłabienia odporności, kaszlu, zarówno suchego jak i mokrego. Wystarczy dodać kilka łyżek do herbaty, albo spożywać bezpośrednio.

Jeden komentarz do “Jak zrobić syrop z sosny?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.