Zobacz jak łatwo można zrobić syrop z sosny całkowicie bez gotowania. Przekonaj się o jego właściwościach i z jakich dokładnie części sosny można go zrobić. Podajemy przepis na syrop z młodych pędów i szyszek sosny.
Jak zbierać sosnę na syrop?
Na syrop nadają się wszystkie odmiany sosny, ale warto mieć na uwadze, że jedna z nich, kosodrzewina, podlega ochronie, więc lepiej jej unikać. Na zbiór wybieramy się wiosną, kiedy tylko pędy rozpoczną wzrost. Idealny czas to koniec kwietnia i początek maja.
Pędów nie trzeba odcinać, nie są jeszcze twarde jak reszta drzewa i można je zebrać ręką. Ekologiczną alternatywę wobec pędów stanowią szyszki sosny (koniecznie jeszcze zielone), których zbiór w żaden sposób nie uszkadza drzewa. Do zbierania przydadzą się grube rękawiczki, zabezpieczające zarówno przed ukłuciami jak i żywicą. Żywica jest w stanie trwale zabrudzić ubranie, lepiej więc ubrać się w strój roboczy.
Przepis na syrop z pędów sosny
Potrzebne będą:
- około 1 kg świeżych pędów sosny
- około 1 kg cukru
- duży słój lub kilka mniejszych słojów
Następnie:
- Przejrzyj pędy – sprawdź czy nie ma na nich insektów.
- Pokrój pędy na 2-3 części.
- Układaj kolejne warstwy w słoju – jedna warstwa pędów (około 3cm) i jedna cukru (kilka łyżek stołowych, do całkowitego przykrycia pędów), aż do wyczerpania surowca.
- Odstaw nieszczelnie zakręcony słój w ciepłe miejsce na 2- 4 tygodnie. W tym czasie co jakiś czas potrząsaj słojem i sprawdzaj, czy wszystkie pędy są przykryte syropem. W razie gdyby nie były, dosyp cukru.
- Po tym czasie odcedź pędy i przelej syrop do wyparzonych słoików lub butelek.
Uwaga! W taki sam sposób robi się syrop z szyszek sosny. Wystarczy przed włożeniem do słoika przeciąć je na pół. Syrop z sosny przechowuje się w zacienionym, zimnym miejscu, np. w lodówce. Jeszcze na etapie ekstrakcji do syropu można dodać nieco spirytusu, co poprawi jego trwałość, zwiększy walory smakowe i wyciągnie z sosny jeszcze więcej cennych składników.
Syrop z sosny – właściwości
Syrop z młodych pędów sosny zawiera całe mnóstwo odżywczych, cennych zdrowotnie substancji. To nie może dziwić – w końcu to najzdrowsza, mająca szybko rosnąć część drzewa. Zastosowanie syropu to:
- wspomaganie leczenia kaszlu, chrypki, ułatwia oddychanie
- pomoc w przeziębieniach, ogólne wzmocnienie odporności
Takie właściwości sosny są możliwe dzięki temu, że zawiera sporo olejków eterycznych (odpowiedzialnych m.in. za charakterystyczny zapach sosny), witaminy C i garbników. Syrop z sosny jest generalnie bezpieczny, za wyjątkiem podania go osobom uczulonym na sosnę. Zaleca się przyjmowanie syropu w momentach osłabienia odporności, kaszlu, zarówno suchego jak i mokrego. Wystarczy dodać kilka łyżek do herbaty, albo spożywać bezpośrednio.
Ojjj, piło się u dziadka taki syrop 😉