Mniszek, często mylony z mleczem, to cenny surowiec zielarski. By wydobyć z niego najcenniejsze właściwości konieczne jest sporządzenie syropu. Sprawdź jakie zastosowanie ma syrop z mniszka i jak go zrobić.
Jak wygląda mniszek i jak odróżnić go od mlecza?
Przy zbieraniu mniszka należy uważać, by nie pomylić go z mleczem. Mlecz nie jest trujący, jednak nie posiada właściwości mniszka. Można je łatwo rozróżnić.

- Mlecz ma jedną główną łodygę, z której wychodzą pozostałe pędy
- Mniszek ma wiele łodyg, które wyrastają z jednego miejsca przy ziemi
- Mlecz kwitnie od czerwca, a mniszek od kwietnia
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego – składniki
- Około 500 kwiatów mniszka, najlepiej zebranych z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń, w pełnym rozkwicie.
- 1 kg cukru. Zamiast cukru można również użyć miodu
- 2 cytryny.
- 1l wody.
Przepis na syrop z mniszka – wykonanie
- Kwiaty należy najpierw wstępnie wysuszyć. Wystarczy wyłożyć je przez około 2 godziny na papierze na słońce. Dzięki temu z kwiatów wyjdą mrówki i inne insekty.
- Włóż kwiaty do garnka i zalej je wodą.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Odstaw wywar na 24 godziny.
- Przecedź roztwór na sitku lub gazie. Wyciśnij kwiaty z soku.
- Do wywaru dodaj cukier, sok z cytryn i gotuj przez 1 – 2 godziny.
- Syrop przelej do słoików lub butelek. Powinien być zdatny do spożycia nawet do roku.
Zastosowanie syropu z mniszka
Mniszek posiada wiele prozdrowotnych właściwości, z których część ma potwierdzenie w tradycyjnej medycynie, a część została poddana badaniom naukowym. Syrop mniszka ma mieć następujące właściwości:
- Moczopędne – udowodniono działanie diuretyczne mniszka do 5 godzin po podaniu.
- Zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga w trawieniu.
- Zwiększa wydzielanie żółci – pozytywne działanie na wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
- Antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Przeciwnowotworowe (potwierdzone jedynie w badaniach in vitro, czyli bezpośrednio na komórki rakowe).
Jak widać mniszek pomoże głównie osobom borykającym się z niestrawnością, choć wiele osób zauważa, że syrop pomaga również w przypadku przeziębień. Na odporność warto spróbować również syrop z cebuli i syrop z mniszka lekarskiego.
Dawkowanie
Dawkowanie syropu to sprawa indywidualna. Wielu osobom nie odpowiada gorzki smak mniszka, który ujawnia się szczególnie przy wykorzystaniu kwiatów z zieloną częścią rośliny lub przy zbiorze pod koniec lata.
Zazwyczaj podaje się 2-3 łyżeczki syropu. Można go spożywać np. w herbacie, ale również bezpośrednio.
Przeciwwskazaniami do stosowania preparatu są nadkwasota żołądka, niedrożność dróg żółciowych i wrzody. Nie powinny go również używać osoby chore na cukrzycę, jednak nie ze względu na właściwości mniszka, a zastosowanie cukru. Zamiast syropu, z mniszka można sporządzić nalewkę lub wyciąg.
Syrop z mniszka nie gęstnieje – co robić?
Mniszek nie ma żadnych właściwości zapobiegających gęstnieniu syropu. Jeżeli preparat jest zbyt wodnisty, to wystarczy poczekać aż ostygnie albo wygotować część wody i dodać do niego więcej cukru. Syrop nie musi mieć konsystencji miodu czy konfitury – jego struktura może, a nawet powinna być półpłynna.
No no…… tego nie znalem.