zdjęcie cebuli
Kategorie:

Syrop z cebuli – przepis z czosnkiem i miodem

Syrop z cebuli sam pamiętam ze swojego dzieciństwa. Rodzice dawali mi go na przeziębienie. Faktycznie, zazwyczaj okazywał się całkiem skutecznym lekarstwem. Sporządzenie syropu jest łatwe, wymaga jednak stosunkowo długich przygotowań. Sprawdź przepis na domowy syrop z cebuli oraz jego właściwości.

Syrop z cebuli – przepis

Do przygotowania syropu potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 średnie cebule – biała ma łagodniejszy smak, dzięki czemu jest bardziej lubiana przez dzieci. Z kolei zwykła, żółta cebula ma najsilniejsze właściwości prozdrowotne.
  • Miód – 4 łyżki. Można go również zastąpić cukrem.

Opcjonalne składniki: 2 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, łyżka świeżego imbiru. 

  1. Posiekaj cebule i włóż je do słoika o pojemności około 500 ml
  2. Dodaj miód i pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj
  3. Zakryj słój, ale zachowaj dostęp powietrza, by wywar nie zamienił się w ocet. Odstaw go na 2-3 dni. 
  4. Po tym czasie odcedź stałe składniki syropu i przelew płyn do butelki lub słoika.
  5. Teraz możesz już szczelnie zamknąć syrop. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Właściwości syropu

Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Spożywana na surowo, a więc również w postaci syropu, ma silne właściwości przeciwbakteryjne. Zawdzięcza to dużej ilości siarczków, i flawonoidów które są odpowiedzialne za charakterystyczne łzawienie przy krojeniu tego warzywa. Dodany do syropu czosnek będzie zapewniał dodatkowe właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, ale cytryna doda przydatnej przy przeziębieniu witaminy C. Odporność wzmocni również zastosowany w zamian cukru miód, który również posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Tradycyjnie syrop z cebuli podaje się przy kaszlu, jako środek przeciwwykrztuśny, a więc przy kaszlu suchym. Jak na razie te działanie nie zostało udowodnione naukowo – w przeciwieństwie do syropu z sosny. Syrop wzmacnia ogólną odporność i może pozwolić skrócić czas przeziębienia. Dodatkowo, spływając po zakażonym gardle pomoże w walce z rozwijającą się tam infekcją – będzie zatem dobrym wyborem przy bólu gardła. 

Syrop z cebuli – dawkowanie

Syrop podaje się w dawce kilku łyżek dziennie. Nie zaleca się stosowania syropu na co dzień, a raczej przy słabszym samopoczuciu. 

O ile nie jesteśmy uczuleni na żaden ze składników syropu, to nie może spowodować poważnych skutków ubocznych żadnej ilości. Przy przejedzeniu pojawi się ból brzucha i nudności. Pamiętajmy też, że cukier w każdej postaci nie jest zdrowym składnikiem diety.

2 komentarze do “Syrop z cebuli – przepis z czosnkiem i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.