Kategorie:

Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Sprawdź nasza opinię o oleju z czarnuszki! Czy warto go stosować? Przedstawiamy zastosowanie, udowodnione naukowo właściwości zdrowotne, dawkowanie i skutki uboczne oleju.

Jakie zastosowania ma olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest stosowany w różnych celach. Najczęściej wymieniane właściwości prozdrowotne oleju to:

  • Działanie przeciwutleniające. Olej z czarnuszki może chronić komórki przed wolnymi rodnikami w podobny sposób jak np. witamina C.
  • Leczenie astmy. Badania wskazują na leczniczą rolę oleju z czarnuszki w astmie przez rozluźnienie mięśni w drogach oddechowych oraz redukcję stanu zapalnego.
  • Zapobieganie chorobom alzheimera i parkinsona. Zawarta w oleju tymochonina obniża stan zapalny w mózgu, co może wpływać na rozwój tych chorób. W badaniu udowodniono znaczącą poprawę pamięci u starszych osób po 9 tygodniach przyjmowania oleju. Czarnuszka ma zatem działanie nootropowe.
  • Obniżenie ciśnienia krwi. Badanie udowodniło znaczące obniżenie ciśnienia krwi po 8 tygodniach suplementacji
  • Obniżenie cholesterolu. Po 6 tygodniach u badanych osób zauważono znaczące obniżenie złego cholesterolu (LDL). 
  • Odchudzanie. Badanie kobiet z BMI 30-35 wykazało, że ich waga w ciągu 8 tygodni odchudzania spadła o 3% więcej w stosunku do osób na takiej samej diecie bez oleju. Dodatkowo miały o prawie 13% mniej triglicerydów (w uproszczeniu tłuszczu we krwi) .
  • Obniżenie cukru we krwi. Badanie przeprowadzono u osób z cukrzycą typu 2.
  • Kosmetyka – olej jest używany do pielęgnacji skóry i włosów. Czarnuszka ma mieć szczególnie zbawienny wpływ na trądzik, egzemy czy łupież. 
  • Działanie przeciwrakowe – przypuszcza się, że czarnuszka ma mieć działanie przeciwrakowe dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym – link do badania: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584300/ .
  • Leczenie reumatyzmu – przez swoje działanie przeciwzapalne, link do badania : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27100726/ .
  • Leczenie bezpłodności u mężczyzn. Link do badania : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24680621/ .
  • Działanie przeciwgrzybiczne. Olej jest szczególnie skuteczny w walce z kandydozą.

Jak na suplement diety czarnuszka jest dobrze przebadana i jej prozdrowotne właściwości nie budzą wątpliwości. Na suplementacji olejem skorzystają szczególnie osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, oraz zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, czyli alergiami, astmą czy reumatyzmem. Wiele osób stosuje go też podobnie jak czosnek czy olej z oregano, czyli w przypadku sezonowych przeziębień i grypy. 

Należy jednak mieć na uwadze, że najwięcej badań na temat skuteczności czarnuszki pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie czarnuszka jest używana w tradycyjnej medycynie od tysięcy lat. Prorok Mahomet stwierdził, że czarnuszka jest w stanie wyleczyć każdą chorobę oprócz śmierci, nie dziwi więc zainteresowanie tym tematem lokalnych naukowców. 

Wpływ na włosy i skórę

Jak na razie nie ma solidnych badań naukowych udowadniających zdrowotny wpływ oleju z czarnuszki egipskiej na włosy i skórę głowy. Istnieje jednak wiele indywidualnych opinii, które potwierdzają jego skuteczność w:

Z kolei olej stosowany na skórę ma:
  • blokować światło UV w podobny sposób do kremów przeciwsłonecznych, jego SPF wynosi około 28 – 50
  • opóźniać starzenie
  • nawilżać skórę
  • działać antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • zredukować trądzik
  • redukować łuszczycę

Każda skóra i włosy są nieco inne. U niektórych osób stosowanie oleju na twarz i włosy może mieć zbawienny wpływ, a u innych żaden, albo wręcz wywoływać reakcję alergiczną. Najlepiej jest po prostu przetestować olej samemu. 

Jak stosować olej z czarnuszki na włosy?

  1. Wetrzyj łyżkę stołową oleju we włosy i skórę głowy. 
  2. Poczekaj  około 30 minut.
  3. Umyj włosy w normalny sposób.
  4. Efekty powinny być od razu widoczne.
  5. Stosuj olej raz w tygodniu.

Jak stosować olej z czarnuszki na skórę?

  1. Oczyść twarz.
  2. Nałóż na nią kilka kropel oleju.
  3. Osoby z suchą cerą mogą używać oleju na skórę dwa razy dziennie, przed innymi kosmetykami.
  4. Osoby z tłustą cerą powinny zacząć od jednej aplikacji dziennie.
  5. Rezultaty powinny być widoczne już po kilku dniach. 

Dawkowanie. Jak pić olej z czarnuszki?

W badaniach naukowych stosowano różne dawki oleju. Wykazano działanie dawek od 500 mg (około ⅓ łyżeczki) do 3 g (około 1 łyżeczki). Większośc osób stosujących olej zaleca przyjmowanie jednej łyżeczki dziennie po posiłku, z zastrzeżeniem, by na początku dawki były nieco mniejsze. Nie zaleca się przyjmowania dawek wyższych niż 2 łyżeczki dziennie, gdyż może to wywoływać problemy ze strony układu trawiennego.

Niektóre osoby nie przepadają za smakiem z oleju z czarnuszki. W takiej sytuacji można stosować kapsułki z olejem.

Olej z czarnuszki nie musi być traktowany wyłącznie jako suplement. Można go używać również jako np. dodatek do sałatki, tak samo jak olej sezamowy czy lniany. Oleju z czarnuszki nie można jednak w żaden sposób podgrzewać. W wysokiej temperaturze natychmiast utraci swoje niezwykłe właściwości i może być potencjalnie szkodliwy. 

Przechowywanie

Olej z czarnuszki, tak jak inne nierafinowane oleje, najlepiej jest przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, czyli w lodówce. Przydatność do spożycia wynosi od 6 miesięcy do nawet 2 lat. W razie wątpliwości informację o czasie przydatności można sprawdzić na butelce z olejem.

Utlenione, stare oleje, są niebezpieczne dla zdrowia. Na szczęście ludzkie ciało z łatwością rozpoznaje zjełczałe oleje. W razie, gdyby smak oleju był cierpki, zepsuty, należy go niezwłocznie wyrzucić. Niestety, nie można sprawdzić świeżości oleju w kapsułkach.

Skutki uboczne 

Olej z czarnuszki jest z powodzeniem stosowany już od tysięcy lat, można więc uznać go za niemal całkowicie bezpieczny suplement. Niektóre osoby rozpoczynające przyjmowanie oleju skarżą się na biegunki i ból brzucha, ale ten efekt zazwyczaj szybko ustępuje.

Niektóre leki, np. warfaryna i beta-blokery wchodzą w interakcję ze składnikami oleju, dlatego w razie przyjmowania leków na receptę należy skonsultować się ze swoim lekarzem. 

Skład

Jak każdy inny naturalny suplement olejek będzie mieć nieco różny skład w zależności od regionu, w którym go zebrano, pory roku czy odmiany rośliny, z której go wytłoczono. Olej z czarnuszki składa się z 32 substancji, z których najbardziej istotne to:

  • kwas linolowy – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6
  • kwas oleinowy – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-9
  • kwas palmitynowy – najbardziej rozpowszechniony nasycony kwas tłuszczowy
  • anetol – odpowiedzialny za aromat m.in. z anyżu i kopru włoskiego
  • tymochinon – składnik odpowiadający za lecznicze właściwości oleju
  • karwakrol – można go znaleźć m.in. w oregano, tymianku i kminku
  • tymol – odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości oleju, można go znaleźć również w tymianku i cząbrze 

Jeden komentarz do “Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.